Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Coronavaccins van Pfizer en Moderna zijn duurder geworden

Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd in een nieuwe deal met de Europese Unie. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times, die het contract heeft ingezien. De prijs voor een Pfizer-vaccin was 15,50 euro en is nu 19,50 euro. Moderna verhoogde de prijs van 19 euro naar 21,50 euro.
Door NU.nl/ANP

In mei werd een deal met Pfizer gesloten. Daardoor kan de Europese Unie de komende twee jaar rekenen op 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech. De EU en de fabrikant hielden geheim wat de EU voor het vaccin betaalt. Het Pfizer-vaccin is een van de duurdere coronavaccins.

Eind juni werd bekend dat de Europese Commissie 150 miljoen extra doses van het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna heeft gekocht. Ook toen zijn geen prijzen bekendgemaakt. Het is niet duidelijk of Financial Times de voorwaarden van deze contracten heeft ingezien.

Volgens de zakenkrant is er opnieuw onderhandeld over de contracten, met de prijsverhoging als resultaat. Dat gebeurde naar verluidt toen de uitkomsten van het fase 3-onderzoek naar de werkzaamheid van de vaccins bekend werden. Daaruit blijkt dat de zogeheten mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna beter werken dan die van concurrenten.

'Bedrijven bedienen zich van farmaceutenretoriek'

Een EU-ambtenaar met kennis van de onderhandelingen verklaart tegenover de Financial Times dat de farmaceuten hun machtspositie hebben uitgebuit in de onderhandelingen.

"Ze bedienden zich van de gebruikelijke farmaceutenretoriek. De vaccins werken, waardoor ze volgens hen in waarde zijn gestegen", aldus de betrokkene.

De effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech daalt na zes maanden naar 84 procent, meldden onderzoekers afgelopen woensdag in een voorpublicatie. Op het hoogtepunt ligt de werkzaamheid op 96 procent. Aan het onderzoek deden wereldwijd meer dan 44.000 vrijwilligers mee. Het middel van Pfizer beschermt voor 97 procent tegen ernstig ziekteverloop, staat in het onderzoek.

Vaccins mogelijk effectiever na derde dosis

De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn mogelijk veel effectiever na een derde prik, zo zouden de eerste resultaten van een onderzoek door de vaccinmakers aantonen.

De hoeveelheid antistoffen zou na de derde prik vijf tot tien keer zo groot zijn als na twee prikken. Israël en Turkije bieden zestigplussers al de mogelijkheid om een derde prik te halen.


Lees meer over:

EconomieCoronavaccinsPfizer/BioNTech-vaccinAstraZeneca-vaccinJanssen-vaccinModerna-vaccin

Aanbevolen artikelen