De Verenigde Staten laten tijdelijk geen beursgangen meer toe van Chinese bedrijven. Toezichthouder SEC wil eerst onderzoeken hoe ze beleggers moet informeren over de mogelijkheid dat de Chinese overheid maatregelen neemt tegen de ondernemingen. SEC-voorzitter Gary Gensler noemde het vrijdag cruciaal dat Chinese bedrijven meer informatie gaan geven voor ze een gang naar de beurs mogen maken.

Didi werd eerder deze maand hard aangepakt na een Amerikaanse beursgang. De Chinese taxi-app maakte die beursgang ondanks bezwaren van de Chinese autoriteiten. Dat werd volgens persbureau Bloomberg gezien als een provocatie.

Regelgevers zouden mogelijke straffen overwegen, waaronder een boete of het stopzetten van bepaalde activiteiten van het bedrijf. Het gedwongen schrappen van de notering op Wall Street zou ook tot de mogelijkheden behoren.

Eerder kwamen de Chinese autoriteiten ook al met maatregelen tegen grote techbedrijven als Alibaba en Tencent om hun machtige marktposities aan te pakken. Webwinkel Alibaba kreeg een boete opgelegd van 2,8 miljard dollar.

Sommige Chinese bedrijven hebben hun Amerikaanse beursintroducties eerder deze maand geannuleerd nadat Didi werd aangepakt door de Chinese autoriteiten. Datadienstverlener LinkDoc Technologies heeft een beursgang geannuleerd, net als de app voor deelfietsen Hello.