Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Google kantoor

Techbedrijven laten alleen gevaccineerd personeel toe op kantoor

Google eist van al zijn werknemers dat ze zich tegen COVID-19 laten vaccineren voordat ze de kantoren van het techbedrijf betreden. Tegelijkertijd verschuift het Amerikaanse concern de datum waarop personeel weer geregeld op het werk moet verschijnen. Ook Facebook kondigde aan dat werknemers in de Verenigde Staten moeten zijn gevaccineerd om op kantoor te mogen komen.
Door NU.nl/ANP

De vaccinatieverplichting gaat de komende weken al in bij Amerikaanse vestigingen van Google. In de daaropvolgende maanden zal het bedrijf ook elders eisen dat het personeel zich laat vaccineren. In Nederland zal dat moeilijker gaan, aangezien het hier verboden is dat te eisen. Werkgeversvereniging AWVN liet eerder al aan NU.nl weten dat ze dat niet snel ziet veranderen.

Google-topman Sundar Pichai schrijft in een aan het personeel gericht blog dat het "geweldig was" om in de voorbije maanden weer werknemers samen te zien brainstormen. Om die reden wilde het bedrijf dan ook dat werknemers zeker 60 procent van hun werktijd doorbrengen op de plekken waar ze ook voor de corona-uitbraak werkten.

Maar waar die terugkeer naar kantoor aanvankelijk deze zomer was gepland, mogen Google-werknemers nu tot 18 oktober volledig thuiswerken als ze dat willen. Die verschuiving hangt samen met de opleving van de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus, schrijft Pichai.

Google zal de besmettingscijfers goed in de gaten houden en neemt uiterlijk dertig dagen voor die deadline een definitief besluit over de terugkeer naar kantoor.

Facebook laat weten dat de vaccinatieverplichting vooralsnog alleen in de VS geldt. Maar het bedrijf kijkt na verloop van tijd ook of dezelfde regels in andere landen moeten gelden, laat een woordvoerder weten.

Het socialmediabedrijf verwacht dat zijn kantoren in september voor de helft gevuld zijn. In oktober moeten ze volledig heropend zijn. Anders dan Google geeft Facebook werknemers die het willen de mogelijkheid al hun werk vanuit huis te doen.


Lees meer over:

GoogleEconomieCoronavirus

Aanbevolen artikelen