Techbedrijf Apple zag de verkoop van zijn iPhones afgelopen kwartaal flink groeien. Mede daardoor kwamen de inkomsten uit op 81,4 miljard dollar (zo'n 69 miljard euro). Nog nooit had Apple zo'n hoge omzet in het tweede kwartaal. Ook Microsoft en Google-moederbedrijf Alphabet zagen het afgelopen kwartaal hun inkomsten fors stijgen, blijkt uit dinsdag gepresenteerde cijfers.

Apple heeft in het voorbije kwartaal een derde meer omzet geboekt dan vorig jaar in dezelfde periode. Dat was mede te danken aan het feit dat het bedrijf weinig last had van chiptekorten.

Het bedrijf had vooraf ingeschat dat door die tekorten 3 à 4 miljard dollar aan inkomsten zouden worden misgelopen. Dat werd minder dan 3 miljard dollar. Wel hadden de verkopen van iPads en Mac-computers sterker kunnen groeien dan de bijna 12 en ruim 16 procent op jaarbasis die nu de boeken in gingen.

De iPhone bleef met afstand het lucratiefste onderdeel voor Apple. De omzet van de smartphones ging met de helft omhoog ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name de iPhone 12 Pro en Pro Max, de twee duurste toestellen van Apple, liepen volgens topman Tim Cook goed.

Alles bij elkaar zette Apple een winst (netto-inkomen) van 21,7 miljard dollar in de boeken. Dat is haast een verdubbeling van een jaar eerder.

Meer inkomsten door reclamefilmpjes YouTube

Google-moederbedrijf Alphabet wist te profiteren door meer te verdienen aan advertenties dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Ook leveren de clouddiensten het bedrijf steeds meer op.

De totale omzet van Alphabet kwam uit op 61,9 miljard dollar (ongeveer 52,38 miljard euro), een stijging van wel 62 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarvan was meer dan 50 miljard dollar afkomstig van advertenties, niet alleen bij Google maar bijvoorbeeld ook van reclames in filmpjes op YouTube. Dat komt neer op een groei van zo'n 20 miljard dollar.

Ook softwarebedrijf Microsoft wist zijn omzet te stuwen door de verkoop van clouddiensten. Zowel de abonnementsdiensten als Office365 als de verhuur van serverruimte leverden aanzienlijk meer op. De verkoop van licenties voor besturingssysteem Windows leverde juist minder op, net als de verkoop van Surface-tablets en -computers.

De verkoop van computers liep in de maanden april tot en met juni terug ten opzichte van een jaar eerder. Dat kwam onder meer door chiptekorten en het feit dat vorig jaar in dezelfde periode juist zeer veel computers werden verkocht omdat veel mensen plotseling thuis moesten werken.

De totale omzet van Microsoft ging met ruim een vijfde omhoog tot 46,2 miljard dollar. De winst kwam bijna de helft hoger uit op 16,5 miljard dollar.