ROTTERDAM - De zelfstandige pomphouders hebben de afgelopen negen maanden 6 procent minder benzine en diesel verkocht, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft voorzitter E. Klok van BETA, de belangenvereniging van de zelfstandige pomphouders, dinsdag gezegd.

Klok wijt de omzetdaling aan de hogere brandstofprijzen. Als gevolg daarvan zijn consumenten volgens hem bewuster gaan rijden. Van autoritten die niet strikt noodzakelijk zijn, wordt vaker afgezien. Volgens de BETA-voorzitter kiezen ook steeds meer automoblisten voor het goedkopere LPG.

De BETA-leden exploiteren 1800 tankstations. Ze hebben daarmee iets minder dan helft van de Nederlandse markt in handen, aldus Klok. Omzetgegevens van grote benzinemaatschappijen als Shell en Texaco zijn niet bekend.

Winstmarges

De omzetdaling van 6 procent bij de BETA-leden betreft het volume. Cijfers over de omzet in geld, heeft BETA niet voorhanden. Volgens Klok verdienen de pomphouders echter nauwelijks aan de gestegen brandstofprijzen, omdat hun winstmarges onder zware druk staan.

De prijzen van benzine en diesel rezen de afgelopen periode de pan uit, vooral onder invloed van het orkaangeweld in de Verenigde Staten dat leidde tot een aanzienlijke beperking van de raffinagecapaciteit en tot hogere prijzen van ruwe olie. De afgelopen weken zijn de prijzen aan de pomp weer aan het zakken, maar vergeleken met een jaar geleden zijn ze nog altijd hoog.