WASHINGTON - Houders van in de Verenigde Staten genoteerde aandelen van het Russische olieconcern Yukos zijn een rechtszaak begonnen tegen de Russische autoriteiten wegens effectenfraude. Ze willen compensatie voor de verliezen die ze leden toen Yukos door de Russische staat grotendeels werd ontmanteld. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

De aandeelhouders staan bekend als de American Depository Receipts. Deze veelal Amerikaanse investeerders in Yukos hebben naar eigen zeggen ongeveer 6 miljard dollar verloren toen Yukos vorig jaar in een door het Kremlin georganiseerde veiling werd gestript van zijn belangrijkste productiedivisie, Yuganskneftegaz. Dat onderdeel werd verkocht voor 9,3 miljard dollar.

Getuigen

Tot de aangeklaagden behoren onder meer de Russische Federatie, de staatsenergiebedrijven Gazprom en Rosneft en de leidinggevenden van deze concerns. In de verklaring van het advocatenkantoor Covington & Burling uit Washington was verder te lezen dat de Russische minister van Energie Viktor Christenko is opgeroepen om te getuigen in de zaak.