Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Vliegveld Heathrow

Grootste luchthaven VK rekent op nog minder reizigers dan in 2020

De Britse luchthaven Heathrow, voor de coronacrisis de drukste luchthaven van Europa, ziet het somber in voor dit jaar. Door dure testverplichtingen en andere reisbeperkingen zou het zomaar kunnen dat er dit jaar nog minder passagiers via het vliegveld reizen dan in het al dramatisch verlopen 2020. Daarvoor waarschuwt het Londense Heathrow bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers.
Door NU.nl

De Britse luchthaven verwelkomde het afgelopen half jaar 3,9 miljoen passagiers. Dat zijn er 75 procent minder dan de vijftien miljoen in het eerste half jaar van 2020. In niet-coronatijden had het bedrijf maar achttien dagen nodig om 3,9 miljoen reizigers te ontvangen op de luchthaven.

"Recente aanpassingen aan de reisrestricties van de Britse overheid zijn bemoedigend, maar dure testverplichtingen en andere beperkingen zetten een rem op het aantal reizen en zouden ervoor kunnen zorgen dat Heathrow in 2021 toch nog minder passagiers zal ontvangen dan in 2020."

De luchthaven waarschuwt ook dat het Verenigd Koninkrijk door het strenge beleid economisch achterop kan raken. "Op Heathrow staat het goederenvervoer nog steeds 18 procent onder het niveau van voor de coronacrisis, terwijl de luchthavens van Frankfurt en Nederland al 9 procent meer goederen vervoeren", klinkt het. "De handel tussen de EU en de VS is al voor 50 procent gestegen sinds het begin van de crisis, terwijl het VK nog steeds 92 procent achterloopt."

Heathrow verloor in het eerste half jaar van 2021 917 miljoen pond (1,1 miljard euro). Dat is iets minder dan de 998 miljoen pond verlies in dezelfde periode vorig jaar. Sinds de coronacrisis de luchtvaart teistert, ging Heathrow al 3 miljard pond in het rood, laat het bedrijf maandag weten in een toelichting bij de halfjaarcijfers.

Maandag maakte ook budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair resultaten bekend voor het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat eindigt in maart. Het bedrijf boekte door de reisbeperkingen een verlies van 273 miljoen euro, maar vervoerde wel meer reizigers dan een jaar geleden.


Lees meer over:

HeathrowEconomie

Aanbevolen artikelen