De Europese vliegtuigfabrikant Airbus is dicht bij een miljardenorder van ITA, de opvolger van de failliete Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. Dat meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera, die zich baseert op bronnen die dicht bij de order staan.

ITA heeft nog geen definitieve beslissing genomen en praat ook met het Amerikaanse Boeing over een vliegtuigdeal. Hoewel Airbus de beste papieren heeft, zou Boeing nog met een verrassingsaanbod kunnen komen "waarbij de vliegtuigen met kortingen tot wel 70 procent" worden aangeboden, schrijft Corriere.

De mogelijke deal met Airbus zou een waarde hebben van zo'n 4,5 miljard euro, waarmee de Italiaanse maatschappij de komende vier jaar wordt voorzien van 81 van de nieuwste generatie Airbus-toestellen. De vernieuwing van de ITA-vloot, die nu bestaat uit toestellen waarmee Alitalia voorheen vloog, moet plaatsvinden door middel van huur en niet door koop, aldus de bronnen.

ITA begint op 15 oktober met het aanbieden van vluchten nadat Alitalia al jaren eerder failliet was gegaan. In die periode hebben budgetluchtvaartmaatschappijen een flink deel van de Italiaanse markt naar zich toe getrokken.

Bij de start van de operaties is ITA van plan om in totaal met 52 vliegtuigen te vliegen. Vanaf 2022 moeten de eerste nieuwe toestellen de oudere toestellen vervangen. Tegen 2025 moet de vloot bestaan uit 105 vliegtuigen, waarvan dus 81 van de nieuwste generatie.