Er komen dagelijkse zogeheten contacttesten op werkplekken in de Britse voedingssector, zei de Britse regering donderdag. Personeel dat 'gepingd' is door de COVID-19-app kan dan bij een negatieve test blijven werken en hoeft niet in quarantaine te gaan. De verplichte quarantaine veroorzaakte deze week een tekort aan personeel in onder meer supermarkten, wat in sommige gevallen tot lege schappen leidde.

Mensen die zelf geen symptomen hebben maar mogelijk toch besmet zijn met het virus, bijvoorbeeld doordat ze in de buurt van een besmette persoon zijn geweest, worden gealarmeerd ('gepingd') door de app van de nationale gezondheidsdienst (NHS), waarop ze tien dagen in zelfisolatie dienen te gaan.

Met gemiddeld bijna 50.000 nieuwe besmettingen per dag is dat al honderdduizenden Britten overkomen. Dat leidde in verschillende sectoren tot personeelsproblemen.

Sommige Britse supermarkten kampen met een tekort aan producten - vooral producten waar veel vraag naar is bij warm weer - terwijl sommige tankstations moesten sluiten nadat personeel door de app gesommeerd was in quarantaine te gaan. De lege schappen en gesloten tankstations worden in sommige Britse media aangeduid als de pingdemic. De aangekondigde contacttesten in de voedselsector moeten daar een einde aan maken.

De regering zei dat deze week testlocaties zouden worden opgezet bij de grootste supermarktdistributiecentra en dat volgende week maximaal vijfhonderd locaties zouden starten. Volgens gegevens van de NHS heeft de app in de week tot 14 juli bijna 620.000 mensen in Engeland en Wales verteld in thuisisolatie te gaan.