In het Verenigd Koninkrijk groeit de vrees dat door de zogeheten pingdemic voedseltekorten ontstaan. Het land maakt zich "grote zorgen" en houdt de situatie in de gaten, zei minister van Economische Zaken Kwasi Kwarteng, die een vraag kreeg over foto's van lege schappen in supermarkten.

In het Verenigd Koninkrijk hebben in een week tijd honderdduizenden mensen via een officiële app een oproep gekregen om in thuisquarantaine te gaan. Ze worden gezien als contact van iemand die positief is getest op het coronavirus en zijn daarom 'gepingd', wat betekent dat ze een melding op hun telefoon hebben gekregen.

De term pingdemic is een samentrekking van de woorden 'pandemic' (pandemie) en 'pingen', het versturen van meldingen naar telefoons.

Het bedrijfsleven klaagde al over personeelstekorten door de Brexit en zegt nu dat de situatie door de pingdemic dreigt te verslechteren. Er wordt volgens Sky News op gewezen dat leveringsketens "beginnen te falen" doordat onder anderen vrachtwagenchauffeurs en mensen die in de vleessector werkzaam zijn thuis komen te zitten.

De supermarktketen Tesco meldde al dat er een tekort aan waterflesjes in zijn supermarkten is en in sommige winkels zijn geen groenten meer verkrijgbaar, schrijft The Guardian. Concurrent Co-op laat weten dat "een groot deel" van zijn winkels last ondervindt van de COVID-19-pandemie.

Ook politie heeft last van pingdemic

Sommige bedrijven nemen nu het heft in eigen handen. De onderneming Bidfood heeft 'gepingde' medewerkers ertoe opgeroepen toch te komen werken als uit een PCR-test blijkt dat ze niet zijn besmet. Topman Andrew Selley zei tegen de BBC dat zijn medewerkers een essentiële rol hebben binnen de voedselketen.

Ook overheidsdiensten ontkomen niet aan de gevolgen van de pingdemic. De politie heeft volgens Sky News al laten weten dat in sommige meldkamers veel medewerkers uitvallen. Daardoor kan niet altijd even snel worden gereageerd op telefoontjes. De politie in Cleveland zegt dat verloven van medewerkers worden ingetrokken.

Overheid denkt na over maatregelen

Britten zijn overigens niet wettelijk verplicht om tien dagen in thuisquarantaine te gaan als ze een melding krijgen via de app. Die hoeven ze ook niet op hun telefoon te zetten. Het gaat alleen om een dringend advies.

Toch geven veel mensen gehoor aan de oproep en daardoor staat de overheid onder druk om maatregelen te nemen. De regering heeft al besloten dat volledig gevaccineerde mensen vanaf 16 augustus niet meer in zelfisolatie hoeven als ze in beeld komen bij contactonderzoek, tenzij ze zelf positief testen.