Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) houdt de groeiverwachting van de wereldeconomie voor dit jaar gelijk op ongeveer 6 procent. Dat zegt de managing directeur Kristalina Georgieva woensdag volgens persbureau Reuters. Het zou voor het eerst sinds de jaren zeventig zijn dat de wereldeconomie op jaarbasis zo hard groeit.

Toch denkt Georgieva dat het nog harder zou kunnen gaan als we wereldwijd sneller zouden vaccineren. Vooral in opkomende economieën zijn vaccins nog niet breed beschikbaar, waardoor de economie nog niet volledig open kan en de groei geremd wordt.

Daar komt nog eens bij dat de deltavariant van het coronavirus om zich heen slaat, waardoor landen zich genoodzaakt zien weer maatregelen te nemen. Maandag gingen beurzen wereldwijd nog in het rood omdat ook beleggers zich zorgen maken over een nieuwe golf aan coronabesmettingen.

Het IMF komt volgende week met een uitgebreidere groeiverwachting. Hoewel volgens Georgieva de gemiddelde groeiverwachting van de wereldeconomie gelijk blijft aan die uit april, zijn de verhoudingen tussen landen wel veranderd. "We verwachten nu van sommige landen een sterkere groei, en van andere landen juist een tragere", zegt ze. Wat er veranderd is? "Voornamelijk de snelheid en de effectiviteit van vaccineren."