Chipmachinefabrikant ASML heeft het orderboek in het afgelopen kwartaal haast zien verdubbelen. Door de krapte op de chipmarkt zijn er veel bedrijven met uitbreidings- of vernieuwingsplannen en dat bleek uit zo'n 8,3 miljard euro aan orders. In totaal heeft ASML nu 17,5 miljard euro aan bestellingen in de boeken staan.

De komende tijd blijft die vraag nog wel hoog, aldus topman Peter Wennink. Niet alleen willen klanten de allernieuwste technologie hebben, maar ook de vraag naar wat minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips is groot.

De omzet kwam op 4 miljard euro uit, wat iets lager was dan in het eerste kwartaal, maar dat paste in de verwachtingen van ASML. Naast chipmachines verkocht het bedrijf ook de nodige software-updates aan klanten. Daarmee kunnen die met hun bestaande machines de productiecapaciteit verbeteren.

Verder laat het bedrijf weten voor het eerst een nieuw model van zijn geavanceerde EUV-chipmachines aan klanten te hebben geleverd.

Van alle verkopen is meer dan de helft winst voor ASML, al is dat wel voor belastingen en afschrijvingen. Uiteindelijk bleef er onder de streep een nettowinst van ruim 1 miljard euro over.

Dat geld steekt het Veldhovense bedrijf onder meer in een nieuw aandeleninkoopplan om de aandeelhouders te belonen. Daarvoor trekt ASML de komende drie jaar 9 miljard euro uit. Het nog lopende inkoopprogramma ter waarde van 6 miljard euro wordt dan voortijdig stopgezet. Daarvan had ASML al 5,2 miljard euro in eigen aandelen gestoken.