Deliveroo heeft een boete van 176.000 euro van Inspectie SZW gekregen, bevestigt een woordvoerder van het bezorgplatform aan NU.nl na berichtgeving door Het Financieele Dagblad. Het bedrijf had in 2018 22 buitenlandse bezorgers in dienst zonder een werkvergunning voor ze aan te vragen. Deliveroo maakt bezwaar tegen het besluit en gaat "zo nodig" in beroep.

Inspectie SZW acht het bewezen dat de 22 bezorgers geen zelfstandigen waren, maar in dienst van een maaltijdbezorgingsplatform waren. Het platform krijgt de boete, omdat het bedrijf met het niet aanvragen van werkvergunningen de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) overtreedt.

Deliveroo zegt dat het besluit is gebaseerd op een groot aantal onjuistheden en benadrukt dat zijn maaltijdbezorgers wel een verblijfsvergunning hadden. "Het gaat om een situatie van meer dan drie jaar geleden, over de vraag of een klein aantal riders met hun verblijfsvergunning voor Deliveroo mocht werken", aldus een woordvoerder.

Het is niet de eerste keer dat Inspectie SZW overtredingen constateert bij het bezorgen van maaltijden. Vorig jaar schreef de inspectiedienst dat veel horecagelegenheden met eigen bezorgers vaak de regels overtreden.

Zo zouden ze te weinig betaald krijgen, te veel uren werken of in sommige gevallen zelfs werken wanneer dat niet zou mogen in verband met de leeftijd van de bezorger.