De waarde van de cryptomunt bitcoin is voor het eerst in een maand weer onder de 30.000 dollar (zo'n 25.460 euro) gedoken. In de afgelopen 24 uur verloor de digitale munt ruim 6 procent aan waarde. Mede door de nieuwe prijsdaling is vrijwel alle koerswinst die de bitcoin dit kalenderjaar heeft geboekt, verdampt.

De terugval van de munt viel maandag samen met een brede daling op de aandelenbeurzen wereldwijd. De toename van het aantal coronagevallen in verschillende landen, waaronder Nederland, wakkeren bij beleggers de zorgen over vertraging van het economisch herstel van de crisis aan.

Ook andere cryptomunten daalden. Zo verloor ether, de op een na grootste digitale munt, zo'n 8 procent in de afgelopen 24 uur en werd binance coin bijna 12 procent minder waard.

Vorige maand dook de waarde van de bitcoin ook kort onder de 30.000 dollar. Toen steeg de koers van de belangrijkste cryptomunt daar weer snel boven.

Bitcoin piekte begin april op ruim 63.000 dollar. Sindsdien is de waarde van de munt stevig gedaald. Eerst werd daarvoor gewezen op het feit dat de producent van elektrische auto's Tesla vanwege milieuzorgen stopte met het accepteren van betalingen in bitcoins. Later kwam daar onder meer de strenge Chinese regelgeving op het gebied van cryptomunten bij.