De rode kleur van Nederland op de coronakaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) leidt tot flinke schade voor de reisbranche. Door de nieuwe situatie zijn veel reizigers onzeker geworden en regent het bij reisorganisaties telefoontjes over omboekingen en annuleringen, zegt voorzitter Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR zaterdag. De schade zou volgens Oostdam oplopen tot in de tientallen miljoenen euro's.

"We waren hard op weg om op de coronakaart weer groen te kleuren. En nu staan we opeens op rood. Ik ben echt boos", aldus de branchevoorman. Het gevolg is dat andere Europese landen hun inreisbeleid nu aanscherpen en het voor Nederlanders lastiger maken om daar hun vakantie te vieren.

Sinds de besmettingsaantallen in Nederland weer flink oplopen, is er ook een hoop onrust ontstaan, zegt Oostdam. In de afgelopen week is het aantal boekingen bij reisorganisaties volgens hem ingestort. En aanbieders van pakketvakanties zouden veel verontruste telefoontjes krijgen van mensen die hun reis bijvoorbeeld willen omboeken of annuleren.

Dat laatste kan kosteloos als het reisadvies voor een land op 'oranje' springt. Dit was bijvoorbeeld voor de Spaanse eilanden onlangs het geval. TUI en Sunweb kondigden direct aan voorlopig niet meer op Spanje te vliegen, waardoor in één klap veel vakanties niet meer doorgaan.

Het demissionaire kabinet kwam onlangs al met extra steun voor de evenementensector, maar voor de reisbranche is nog geen aanvullende hulp aangekondigd. "Wij voelen ons in de kou staan. Ik gun het de evenementensector omdat er veel festivals worden geannuleerd. Maar wij hebben ook duizenden geannuleerde boekingen", zegt Oostdam. Hij wil hierover een brief gaan schrijven aan de overheid en beraadt zich nog op verdere stappen.

Sowieso moet de overheidssteun volgens hem worden verlengd tot in het eerste kwartaal van 2022. Eerder kondigde het kabinet aan per 1 oktober te willen stoppen met de steun, maar dat is in de ogen van Oostdam te vroeg.