Het demissionaire kabinet trekt 135 miljoen euro extra uit voor steun aan de evenementensector. Organisatoren kunnen een groter deel van hun gemaakte kosten vergoed krijgen en de termijn om een aanvraag in te dienen wordt uitgebreid. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat woensdag aangekondigd.

Dat gebeurt omdat de coronamaatregelen afgelopen weekend onverwacht weer aangescherpt werden. De sector had om extra steun gevraagd.

Het kabinet had eerder besloten dat meerdaagse evenementen vanaf 30 juni onder voorwaarden weer mochten doorgaan zonder maximale bezoekersaantallen of afstandsregels. Vrijdag kwam het kabinet daar vanwege de explosieve toename van het aantal positieve coronatests op terug.

Dat is "een grote klap" en "ontzettend zuur", aldus het ministerie. Daarom wordt de garantieregeling op een aantal punten uitgebreid. Het kabinet kijkt nog naar een regeling voor poppodia, die ook zijn getroffen door de aangescherpte maatregelen.

Waar organisatoren aanvankelijk maximaal 80 procent van hun gemaakte kosten vergoed kunnen krijgen, wordt dat 100 procent. Ook vallen artiesten van buiten de Europese Unie voortaan onder de regeling. De Europese Commissie moet de steunmaatregelen nog wel goedkeuren.

Festivalorganisator ID&T maakte onlangs bekend naar de rechter te stappen vanwege de beslissing van het kabinet om festivals toch niet door te laten gaan. Inmiddels hebben dertig andere organisatoren zich hierbij aangesloten. Het kort geding hierover dient vrijdag. Dat het kabinet de compensatieregeling heeft uitgebreid, is voor de bedrijven geen reden om de rechtszaak af te blazen.

Rutte over nieuwe maatregelen: 'Geen optredens of tv's met sport in horeca'
128
Rutte over nieuwe maatregelen: 'Geen optredens of tv's met sport in horeca'