Tony Hayward, de voormalige topman van het Britse olie- en gasconcern BP, wil zijn investeringsfonds naar de beurs in Amsterdam brengen. De beursgang van het bedrijf Energy Transition Partners moet een bedrag van 175 miljoen euro ophalen, meldt Sky News.

Bronnen vertellen tegen de Britse nieuwszender dat er waarschijnlijk volgende week een officiële aankondiging van de beursgang wordt gedaan.

Het beursfonds van Hayward is een zogeheten SPAC (special purpose acquisition company). Dat is een investeringsbedrijf dat zonder activiteiten beursgenoteerd is. Het enige doel van een SPAC is om andere bedrijven over te nemen, zodat die zich niets hoeven aan te trekken van de administratie die bij een gewone beursgang komt kijken.

Het investeringsfonds van Hayward - die in 2010 opstapte als topman bij BP in de nasleep van de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico - zou zich met name willen richten op bedrijven die actief zijn met batterijen en elektrisch rijden.

De markt voor SPAC's is de afgelopen tijd sterk gegroeid, vooral in Amsterdam. Eerder dit jaar kwam Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk en oprichter van het luxebedrijf LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), naar Amsterdam met zijn beursfonds Pegasus. Dat fonds heeft een waarde van honderden miljoenen euro's.

In navolging van Arnault en Hayward zouden meer SPAC's naar Amsterdam willen komen. Naar verluidt gaat het om bedrijven van de Britse techondernemer Michael Tobin, oud-topman Martin Blessing van Commerzbank en Dieter Wemmer, voormalig financieel directeur van de Duitse verzekeraar Allianz.

Er klinkt met enige regelmaat kritiek op de constructie van de 'lege' beursbedrijven. Volgens critici leveren de bedrijven meer risico's op voor beleggers, omdat minder duidelijk is waar zij hun geld in investeren. Ook hekelen critici het lucratieve verdienmodel voor de oprichters van een SPAC.