De Amerikaanse president Joe Biden wil concurrentie in de Amerikaanse economie meer de ruimte geven. Om dat mogelijk te maken, moet het toezicht van de mededingingsautoriteiten worden versterkt. Biden ondertekent daartoe deze vrijdag nog een decreet met meer dan zeventig initiatieven.

Amerikaanse consumenten en werknemers worden volgens het Witte Huis al heel lang gedupeerd door de macht van grote bedrijven en het beleid van Washington bij het goedkeuren van bedrijfsovernames.

Er komt nu bijvoorbeeld scherper toezicht op overnames in de technologie- en internetsector waarbij bedrijven kleinere rivalen opkopen om zo de concurrentie uit te schakelen. Dat geldt ook voor onder meer de bankensector, de farmaceutische en zorgindustrie, de luchtvaart en de landbouw.

Volgens het Witte Huis betalen Amerikaanse huishoudens vanwege het gebrek aan concurrentie meer voor bijvoorbeeld geneesmiddelen. Het gebrek aan concurrentie vertaalt zich ook in lagere lonen voor werknemers en het remmen van innovatie en economische groei.

Volgens de regering kosten hogere prijzen en lagere lonen door gebrek aan concurrentie een gemiddeld Amerikaans huishouden momenteel 5.000 dollar (zo'n 4.200 euro) per jaar.