De verkoop van nieuwe campers steeg in de eerste helft van dit jaar naar recordhoogte. Tussen begin januari en eind juni werden er 2.041 nieuwe campers gekocht, 43 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook het aantal gekochte caravans steeg flink, blijkt uit cijfers van BOVAG, dataleverancier RDC en KCI.

Dat campers en caravans de laatste tijd zo populair zijn, heeft waarschijnlijk te maken met de coronapandemie. Veel mensen besluiten om vakantie dicht bij huis te vieren en vinden een caravan of kampeerauto daar uitermate voor geschikt.

Hierdoor zijn er voor het eerst meer dan tweeduizend campers verkocht in de eerste jaarhelft. Normaal gesproken komt dat aantal niet boven de vijftienhonderd uit. Sinds de start van de coronacrisis kwamen er 16 procent nieuwe campers bij. Inmiddels zijn er 152.203 exemplaren in Nederland.

Bij caravans was die stijging tijdens de pandemie aanvankelijk minder groot. Sterker nog, het aantal caravans daalde zelfs licht. Maar de laatste maanden zit de caravanverkoop weer in de lift. In de eerste zes maanden van 2021 werden precies 5.400 nieuwe caravans gekocht. Dat is 35 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

In Nederland is nu een recordaantal van 570.872 caravans en campers. Koploper is Brabant, met 98.000 stuks. Nummer twee en drie zijn Zuid-Holland en Gelderland, met respectievelijk 82.000 en 79.500 exemplaren.