ROTTERDAM - Nederlanders zijn minder snel geneigd onverantwoorde financiële beslissingen te nemen, zoals het kopen van een te duur huis of zich te diep in de schulden te steken. Drievijfde van de Nederlanders zegt ontevreden te zijn over hun bestedingsruimte, terwijl 85 procent zich wel eens zorgen maakt over de financiën.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Blauw Research onder vijfhonderd Nederlanders tussen 25 en 65 jaar, dat is uitgevoerd in opdracht van De Hypotheker.

Volgens de onderzoekers hebben Nederlanders een negatieve kijk op hun positie op de arbeidsmarkt. Ze hebben weinig vertrouwen ten aanzien van baanbehoud, salarisgroei en pensioen.

Leuke dingen

Ruim de helft van de consumenten geeft aan dat zij op dit moment geen grote uitgaven doet, maar deze uitstellen. Ook vindt ruim de helft het huidige budget te klein om leuke dingen te doen. Volgens de onderzoekers kan slechts 3 procent van de Nederlanders alles doen wat ze wil. Nederlanders bezuinigen vooral op luxe en uitgaan.

Mannen

Opvallend dit jaar is dat vooral mannen realistischer zijn geworden. Vorig jaar was dat volgens de marktkenners bij vrouwen al het geval. Het is nog wel zo dat in algemene zin vrouwen zich duidelijk meer zorgen maken dan mannen. Beide seksen zijn wel optimistischer over de toekomstige financiële situatie.

Vorig jaar heeft Blauw Research eenzelfde onderzoek uitgevoerd. Vergeleken met de uitkomsten toen, is er dit jaar slechts sprake van een lichte verslechtering van de totale uitkomsten. "Op basis hiervan zou voorzichtig geconcludeerd kunnen worden dat de bodem bereikt is", aldus de onderzoekers.