De helft van de ongeveer 32.000 bedrijven waarbij de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) tussen juni en september 2020 definitief is vastgesteld, heeft meer omzet geboekt dan verwacht. Daardoor moet 16 procent van de bedrijven het voorschot volledig terugbetalen en 34 procent moet een deel ervan terugstorten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het gaat om de eerste periode van de TVL. Bedrijven konden die aanvragen als ze een verwacht omzetverlies van minstens 30 procent hadden. Maar omdat ondernemers van tevoren natuurlijk niet zeker konden weten hoe hoog dat omzetverlies zou uitvallen, moesten ze dat schatten en wordt de hoogte van de tegemoetkoming nu definitief vastgesteld. Dat is inmiddels gebeurd voor zo'n 80 procent van de bedrijven die de TVL heeft ontvangen.

Bij ongeveer twee op de drie bedrijven wijkt het geschatte omzetverlies af van de realiteit. De helft van de bedrijven schatte het omzetverlies dus te hoog in en moet geld terugbetalen. 12 procent heeft het omzetverlies juist te laag ingeschat, waardoor die bedrijven juist een hogere tegemoetkoming krijgen. Bij de overige 38 procent klopte de inschatting.

Opvallend is dat vooral restaurants, hotels, kappers en schoonheidssalons de tegemoetkoming vaak (deels) moeten terugbetalen. Bij ICT-bedrijven en uitzend- en reisbureaus bleek juist het vaakst dat ze het omzetverlies iets te laag hadden ingeschat. Die bedrijven krijgen dus nog extra geld.