Het aantal Nederlandse bedrijven waar je een coronatest kan laten afnemen is afgelopen jaar geëxplodeerd, blijkt woensdag uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK). Waar er op 1 juli vorig jaar nog slechts vier bedrijven waren waar je een coronatest kon afnemen, zijn dat er op dezelfde dag een jaar later 343: een stijging van bijna 8.500 procent.

De wildgroei aan coronatestbedrijven valt te verklaren door de grote vraag naar coronatests. Zo waren er lange tijd negatieve testresultaten nodig voor reizen naar het buitenland en bepaalde evenementen.

Van de 343 bedrijven die op 1 juli actief waren, ziet ruim een derde (104) het afnemen van een coronatest als hoofdactiviteit. Hierbij valt volgens de KVK vooral te denken aan laboratoria en vooral - al dan niet commerciële - teststraten.

Bij de overige 239 aanbieders, die het aanbieden van een coronatest niet als hoofdactiviteit zien, valt te denken aan basisartsen of zzp'ers die zich aanbieden om tests af te nemen of ter plaatse zorg te verlenen, maar ook aan handelaren en verkopers van coronasneltests. Daar vallen dus ook bijvoorbeeld drogisterijketens onder.