WAGENINGEN - IJssalons zijn veruit het populairst onder horecabezoekers. De salons drukken daarmee de Chinese restaurants van de eerste plek. Dat bleek dinsdag uit het Nationale Horecaonderzoek 2005 van onderzoeksbureau Foodstep.

De 13.000 ondervraagde consumenten gaven de Nederlandse horeca dit voorjaar gemiddeld een 7,6 tegen een 7,5 twee jaar geleden. Restaurants scoren het hoogst, gemiddeld waarderen consumenten deze horecabedrijven met een 7,8. Horecabezoekers letten vooral op hygiëne, service en de smaak van het geserveerde.

Bezoekers van snackbars en fastfood-ketens gaven de sector dit jaar een hoger rapportcijfer, maar zijn ontevreden over de oncomfortabele zitplaatsen. Wel is de hygiëne en prijsstelling van snackbars de afgelopen twee jaar verbeterd.

Ook in cafés laten stoelen en barkrukken te wensen over, concluderen de onderzoekers. Naast de sfeer en de aankleding waardeerden cafébezoekers ook de hygiëne en de prijsstelling minder dan twee jaar geleden. Hotels en restaurants scoren het hoogst op hygiëne.