Supermarktketen Albert Heijn neemt voorlopig geen vlees meer af dat afkomstig is van de in opspraak geraakte slachterij Gosschalk in Epe. Sommige leveranciers van AH namen een beperkt aantal rundvleesproducten af van het Gelderse slachthuis. De supermarktketen wil deze nu niet meer hebben.

"De getoonde manier waarop de dieren behandeld worden is natuurlijk vreselijk. Dit kan en mag niet", meldt Albert Heijn.

De stap van de supermarktketen volgt op een soortgelijke maatregel van sectorgenoot Boni en van fastfoodketen McDonald's, die ook geen vlees meer willen hebben van de slachterij. Gosschalk wordt op last van toezichthouder NVWA voorlopig gesloten.

De slachterij kwam in opspraak nadat op undercoverbeelden van Varkens in Nood te zien was hoe dieren werden mishandeld door het personeel. De NVWA heeft een deel van de beelden geanalyseerd en daarbij overtredingen geconstateerd. Sindsdien hebben inspecteurs ter plaatse vastgesteld dat bij de slachterij nog meer mis is met het dierenwelzijn.

Gosschalk moet eerst met een "gedegen" plan van aanpak komen om te zorgen dat dieren er voortaan wel fatsoenlijk worden behandeld voordat zij worden gedood. Daarbij moet aandacht zijn voor de wijze van leidinggeven, de vakbekwaamheid van medewerkers die met levende dieren werken en voor de snelheid van slachten. Pas daarna mag het bedrijf met de inspectiedienst in gesprek gaan over heropening.