KLM ziet af van een plan om parttimers onder het grondpersoneel een extra dag naar het werk te laten komen. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving van NH Nieuws.

De luchtvaartmaatschappij wilde de uren van deeltijders meer spreiden over de week om zo minder uitzendkrachten in te huren en tot 7,5 miljoen euro te besparen. Na veel verzet onder het personeel ziet KLM nu van dat roosterplan af.

Medewerkers vreesden dat de roostermaatregel hun privéleven overhoop zou gooien. Vakbond FNV liet deze maand al weten dat er wegens de kwestie veel animo voor stakingen was. Een woordvoerder van KLM kan niet zeggen of die actiedreiging de aanleiding is geweest om het omstreden plan stop te zetten.

KLM moet vanwege de coronacrisis aanzienlijk snijden in de kosten. Dat was ook een van de voorwaarden die het kabinet stelde aan de miljardensteun die het bedrijf ontving. Een woordvoerder van de vliegmaatschappij zegt dat KLM en de vakbonden nu in gesprek zijn over andere manieren waarop werknemers flexibeler kunnen worden ingezet, wat de uitgaven aan uitzendpersoneel moet drukken.

In eerste instantie wilde KLM nog verder gaan met het oproepen van personeel dat in deeltijd werkt. Het plan was om ze vijf dagen per week voor enkele uren naar Schiphol te laten komen om pieken op te vangen. Dat zwakte de luchtvaartmaatschappij vervolgens af naar maximaal één extra opkomst voor veel deeltijdwerkers.