Cafés in diverse gemeenten mogen al vanavond na 22.00 uur openblijven. Aanvankelijk mocht dat pas vanaf zaterdag, maar in verschillende gemeenten gaat het lokale bestuur daar soepel mee om. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zegt begrip te hebben voor de beslissing van de burgemeesters.

Vanaf zaterdag gelden soepelere coronaregels en mogen cafés weer na 22.00 uur openblijven. Deze regels worden echter al van kracht in de nacht van vrijdag op zaterdag. Dit zou de vreemde situatie geven dat kroegen die normaal gesproken tot in de nacht mogen openblijven, dan vrijdagavond om 22.00 uur dicht moeten, maar twee uur later weer open mogen.

Om dit te voorkomen, heeft bijvoorbeeld de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kroegen in zijn gemeente toestemming gegeven al vrijdag langer open te blijven. Ook van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema hoeven kroegen vrijdag niet om 22.00 uur dicht. Verder hebben onder meer Utrecht en Den Haag al besloten ook soepel met de regels om te gaan, evenals diverse kleinere steden.

Grapperhaus heeft laten weten daar begrip voor te hebben. "Ik heb gezegd dat het een lokale beslissing is, maar ik begrijp heel goed dat er gedoogd wordt tussen 22.00 en 0.00 uur", zegt de minister tegen De Telegraaf.