Milieudefensie wil met Shell-topman Ben van Beurden in overleg treden om te voorkomen dat het energiebedrijf in hoger beroep gaat tegen een uitspraak van de rechter. Die verplichtte Shell vorige maand om de uitstoot van CO2 sneller terug te dringen. De oliemaatschappij liet kort na de uitspraak al weten waarschijnlijk in hoger beroep te gaan.

Milieudefensie heeft daarom donderdag een brief naar Van Beurden gestuurd. De organisatie vindt dat Shell de tijd en energie die voor een hoger beroep nodig is beter kan steken in het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering.

Shell heeft volgens Milieudefensie meermaals de urgentie van het klimaatprobleem erkend. "We hebben nog maar weinig tijd en het is belangrijk voortvarend te handelen. Daar past een hoger beroep niet bij. Het zou eeuwig zonde zijn om nog jaren te debatteren in de rechtszaal, terwijl de wereld snakt naar een oplossing", stelt Milieudefensie.

De milieugroepering denkt dat een gesprek met het concern moet gaan over "de nieuwe realiteit na het vonnis, de uitvoering ervan en het gedeelde belang om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen".

Shell nog steeds van plan in beroep te gaan

Een woordvoerder van Shell laat in een reactie weten dat het concern het voorstel zal overwegen, al gaat het bedrijf naar verwachting wel in beroep. Shell zegt dat al eerder is aangeboden om in gesprek te gaan met Milieudefensie.

"We zijn het eens dat snelle actie nodig is tegen klimaatverandering en daarom willen we onze bestaande strategie versnellen. De aanpak van de wereldwijde klimaatuitdaging vraagt om actie en dialoog door de gehele maatschappij."

De rechter legde Shell vorige maande de verplichting op om in 2030 45 procent minder CO2 uit te stoten dan in 2019. Het was de eerste keer dat een oliemaatschappij een dergelijke beperking kreeg opgelegd door een rechter. Ook moet het Brits-Nederlandse bedrijf zich inspannen om de uitstoot van zijn klanten en afnemers terug te dringen. Weliswaar had Shell zichzelf al duurzame doelen gesteld, maar die gaan volgens de rechtbank niet ver genoeg.