De waardedaling van de cryptomunt bitcoin houdt aan. De digitale munteenheid verloor dinsdag ruim 5 procent aan waarde en kwam daarmee onder de 30.000 dollar terecht. Het is voor het eerst sinds januari dat een bitcoin zo weinig waard is; de jaarwinst is daarmee verdampt.

De digitale munt piekte begin april op ruim 63.000 dollar. Sindsdien is de waarde fors gedaald. In eerste instantie werd het waardeverlies toegeschreven aan Tesla, dat eerst wel maar later toch geen bitcoins accepteerde voor de aanschaf van zijn elektrische auto's.

Daar kwam begin deze week het nieuws over een gedeeltelijk verbod op het zogenoemde minen van de cryptomunt in China bij.

Alle transacties in bitcoins worden bijgehouden in de blockchain, een soort administratie die overal tegelijk wordt bijgewerkt. Dat gebeurt elke tien minuten. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een ingewikkelde wiskundige formule worden opgelost.

Wereldwijd staan speciale computersystemen met grote rekenkracht en zodoende veel energieverbruik daar de hele dag door op te puzzelen. Dat heet minen. Wie de formule oplost, wordt beloond in bitcoins.

Veel van die computers staan in China, terwijl de bitcoin al sinds 2017 verboden is in dat land. De afgelopen maanden zijn de overheden van verschillende Chinese provincies gaan optreden tegen de datacentra waar dat minen gebeurt, vorige week gebeurde dat in Sichuan. China wil het elektriciteitsverbruik door de miners terugdringen.