Gedeeltelijk verbod op minen cryptomunten in China
De autoriteiten in Sichuan hebben energiebedrijven opgedragen te stoppen met het leveren van stroom aan delvers van digitale munten. China is goed voor ongeveer drie kwart van het minen van alle cryptomunten in de wereld.
Sichuan is hiervoor een zeer belangrijk gebied, net als de regio Binnen-Mongolië. Ook daar is het minen van de valuta's sterk aan banden gelegd en worden burgers aangemoedigd illegale delvers bij de autoriteiten aan te geven.
Daarnaast heeft de Chinese centrale bank maandag voor de grote betalingsdienstverlener Alipay en zes binnenlandse banken een verbod op transacties en handel in digitale munten ingesteld.
De machthebbers in Peking treden de laatste tijd op meerdere terreinen harder op tegen digitale munten, mede vanwege financiële risico's die ermee zouden zijn gemoeid. Tegelijkertijd staat het grote energieverbruik bij het minen haaks op de duurzame ambities van China en worden de cryptomunten volgens Peking vaak gebruikt voor zwarte handel, witwassen, wapensmokkel, gokken en drugshandel.
Waarde digitale munten staat onder druk
De prijs van de bitcoin daalt al enige tijd en zakte maandag met bijna 8 procent tot onder 33.000 dollar (27.761 euro). Ook de prijzen van andere digitale munten zoals ethereum stonden flink onder druk.
De bitcoin werkt op basis van blockchaintechnologie, een soort collectief logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. Dat register wordt om de tien minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Wereldwijd staan speciale computersystemen met grote rekenkracht daar de hele dag door op te puzzelen, wat veel energie kost. Dat heet minen.