De grote netbeheerders Alliander en Stedin hebben bewust een riskant systeem voor 'slimme energiemeters' gekocht, dat de twee bedrijven een verliespost van ruim 1 miljard euro kan opleveren. Dat blijkt volgens Het Financieele Dagblad (FD) uit correspondentie tussen de netbeheerders en de overheid, die de krant via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft opgevraagd.

De netbeheerders kunnen draadloos de meterstanden lezen van de slimme meters en gebruiken daarvoor een radiofrequentie. Maar de beheerders hebben de frequentie tijdelijk gekregen via een veiling en de frequentie wordt volgend jaar opnieuw geveild.

Grijpen de netbeheerders ernaast, dan moeten ze voor eigen rekening zo'n 4,3 miljoen slimme meters vervangen. Dat kan ze een schadepost opleveren van ruim 1 miljard euro, zo hebben ze zelf becijferd.

Voorafgaand aan de koop van de frequentie werd de bestuursvoorzitter van Alliander expliciet door het ministerie van Economische Zaken gewaarschuwd dat het beoogde systeem niet toekomstbestendig is. Toch zette Alliander de koop door. Netbeheerder Stedin sloot zich bij Alliander aan.

Veel Nederlandse huishoudens hebben de afgelopen jaren een slimme meter in huis gekregen. Naast het draadloos doorgeven van de meterstanden registreert het apparaat ook hoeveel stroom huishoudens teruggeven aan het net middels zonnepanelen.