WASHINGTON - Ben Bernanke gaat vanaf februari volgend jaar leiding geven aan het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Bernanke volgt dan Alan Greenspan op, die al achttien jaar het boegbeeld is van de 'Fed', de Federal Reserve.

President Bush maakte de voordracht maandag bekend. Greenspan had al aangegeven op 31 januari 2006, als zijn vijfde termijn afloopt, te willen stoppen. De benoeming van Bernanke wordt pas definitief als de Senaat zijn goedkeuring heeft gegeven.

Rentebeleid

De opvolging van Greenspan geldt als de belangrijkste economische benoeming van Bush. De bankpresident bepaalt niet alleen het rentebeleid, maar kan door zijn onafhankelijke positie ook kritiek uiten op het economische beleid in het Witte Huis.

Bernanke is sinds juni de belangrijkste economische adviseur van Bush. Daarvoor was hij drie jaar lid van het bestuur van de 'Fed'. De 52-jarige Bernanke staat te boek als een zeer gerespecteerd monetair econoom. Hij behaalde universitaire graden bij de Harvard University en bij de Massachusetts Institute of Technology.

Greenspan

Greenspan had al aangegeven op 31 januari 2006, als zijn vijfde termijn afloopt, te willen stoppen. De opvolging van Greenspan geldt als de belangrijkste economische benoeming van Bush. De bankpresident bepaalt niet alleen het rentebeleid, maar kan door zijn onafhankelijke positie ook kritiek uiten op het economische beleid in het Witte Huis.

Greenspan is sinds 1987 de centralebankpresident van de Verenigde Staten. De inmiddels 79-jarige bankpresident kreeg onder meer te maken met een beurskrach (oktober 1987), een harde economische val van grootmacht Japan (jaren negentig), de Azië-crisis (1998) en de snelle opkomst en val van de internetindustrie (1999-2001).

Uitspatting

Vanaf begin 2001 begon Greenspan in rap tempo de rente te verlagen om de VS uit een recessie te houden. De Maestro, zoals Greenspans bijnaam luidt, maakte vooral naam met zijn voorzichtige taalgebruik als hij over de Amerikaanse economie sprak. Zijn enige uitspatting was in 1996, toen hij waarschuwde voor buitensporige euforie op de effectenbeurzen.