AMSTERDAM - De ANWB verkondigt geen klinkklare onzin over zijn concurrent, pechhulpverlener Route Mobiel. Tot die conclusie kwam de rechtbank in Amsterdam maandag in een uitspraak in het kort geding, dat Route Mobiel aanspande om vermeende lasterpraat van zijn tegenspeler te beëindigen.

De ANWB meldde eerder dat Route Mobiel mensen met pech onderweg niet helpt, maar alleen wegsleept. Deze opmerkingen zijn tegen het zere been van de nieuwe pechhulpverlener, die vindt dat de consument hierdoor wordt misleid.

Garage

Volgens de rechter in Amsterdam maakt de ANWB zich hiermee niet schuldig aan misleidende uitspraken, te meer omdat Route Mobiel zelf toegeeft dat ze 40 procent van de pechgevallen naar een garage sleept.

Opnamen

Bij de zitting presenteerde Route Mobiel, dat vorig jaar september de strijd aanbond met de Wegenwacht van de ANWB, opnamen met de verborgen camera om zijn aanklacht te ondersteunen. De rechter erkende dat ANWB-medewerkers zich "zonder meer onzorgvuldig" uitlieten over de concurrent. Maar de opnamen bewijzen volgens de rechtbank niet dat er sprake is van een "patroon van onrechtmatig handelen", zoals Route Mobiel claimt.

Misleidende uitlatingen

Route Mobiel is teleurgesteld en reageert vol ongeloof op de uitspraak. De nieuwkomer blijft erbij dat zijn concurrent zich bewust schuldig maakt aan "onjuiste en misleidende uitlatingen". "De ANWB heeft onze reputatie op een onterechte wijze schade toegebracht. Wij gaan nu in hoger beroep en hebben het volste vertrouwen in een voor Route Mobiel goede afloop", verklaart algemeen directeur M. Muller van Route Mobiel.

Verkeerde voorlichting

De ANWB vindt juist dat de nieuwkomer de consumenten verkeerd voorlicht. "Met name waar het gaat om de inhoud en kwaliteit van de pechhulpverlening. Eerst werd beweerd dat ze hetzelfde doen als de ANWB Wegenwacht maar dan alleen sneller en goedkoper. De praktijk van een jaar leert dat op al deze uitspraken veel valt af te dingen."

Route Mobiel is vorig jaar september van start gegaan als pechhulpverlener 'zonder fratsen'. Inmiddels telt de organisatie ruim 140.000 leden, van wie ruim de helft (80.000) naar eigen zeggen afkomstig is van de ANWB.