In vijf regio's komt er zaterdag een einde aan de ophokplicht voor pluimvee. Elders in het land blijft de maatregel nog wel van kracht, heeft demissionair minister Carola Schouten van Landbouw aan de Tweede Kamer laten weten. De landelijke ophokplicht werd acht maanden geleden ingevoerd.

De regio's waar de ophokplicht verdwijnt liggen in het oostelijk deel van Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant, in het midden van Noord-Brabant en in Limburg. In deze regio's liggen 81 pluimveebedrijven. De kans dat in deze regio's vogelgriep uitbreekt na het intrekken van de regel wordt volgens de minister "matig" geacht.

"Gezien deze veterinaire risico-inschatting, de dierenwelzijnsaspecten, de financiële situatie voor pluimveehouders en het verlies van marktaandeel voor vrije-uitloopeieren acht ik het na zorgvuldige afweging van alle belangen verantwoord om de ophokplicht in de vijf regio's per zaterdag 19 juni in te trekken", schrijft Schouten.

Volgens de bewindsvrouw is opheffen van de landelijke ophokplicht op dit moment niet verantwoord. Ze hoopt met een "stapsgewijze aanpak" de sector wat meer perspectief te bieden. Het verbod op tentoonstellingen en wedstrijden blijft nog wel in het hele land gelden.

Deze maand werd nog vogelgriep vastgesteld bij hoenders en watervogels op een dierenweide in Vleuten en bij een vogelopvang in Rotterdam. Het vogelgriepvirus circuleert ook nog in wilde vogels, aldus het ministerie. De ophokplicht heeft grote financiële gevolgen voor de pluimveebedrijven.