Bij post- en pakketdepots van PostNL en GLS in België zou nog altijd veel mis zijn. Bij recente controles kwam naar voren dat er nog steeds sprake is van inbreuk op de regels. Dan gaat het onder meer om zwart werk, het ontbreken van arbeidscontracten, illegale tewerkstelling en overtredingen van de werkloosheidsregels. De openbaar aanklager zegt in de Belgische krant De Tijd het sluiten van de depots te overwegen.

PostNL en GLS worden in België al vervolgd voor mogelijke structurele sociale fraude rond hun pakjesbezorgers. "Als bij volgende controles bij GLS en PostNL nog inbreuken worden vastgesteld rond zwart werk en de coronaregels, overweegt mijn ambt de depots te laten verzegelen, wat bijna gelijkstaat aan een sluiting", zegt aanklager Gianni Reale van het Mechelse arbeidsauditoraat in de krant.

Begin mei werd bekend dat het Mechelse arbeidsauditoraat PostNL en GLS op de korrel had, samen met de onderaannemers met wie ze "wurgcontracten" zouden sluiten. Chauffeurs zouden in slechte omstandigheden moeten werken en onderbetaald worden.

Het auditoraat heeft extra dagvaardingen tegen PostNL uitgebracht en er zullen er nog meer volgen, zo klinkt het. PostNL zegt zijn volledige medewerking aan het onderzoek te verlenen, maar nu geen commentaar te willen geven. Bij GLS was niemand bereikbaar voor commentaar.