Benzine tanken is nog nooit zo duur geweest. Volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers bedroeg de adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) woensdag 1,911 euro. Dat is de hoogste prijs ooit gemeten. Voor diesel geldt momenteel een adviesprijs van 1,557 euro. Dat is maar 0,001 cent minder dan het record van 1,558 euro uit 2012.

UnitedConsumers houdt de brandstofprijzen al sinds begin deze eeuw dagelijks bij op basis van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg.

Volgens prijsvergelijker Brandstof Zoeker is het bij goedkope pompen in Nederland nog mogelijk om E10 voor minder dan 1,70 euro per liter te tanken. De Nederlandse benzineprijs bestaat voor een groot deel uit accijns, een vaste heffing die door de overheid is vastgesteld.

Dat de brandstofprijzen oplopen is geen verrassing. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) toont de wereldwijde vraag naar olie herstel en die vraag is waarschijnlijk volgend jaar weer terug op het niveau van voor de crisis. Daarbij wordt er minder olie uit de grond gepompt dan voorheen, vooral omdat olieconcerns sneden in hun exploratie-uitgaven.

De olieprijzen zijn woensdag dan ook tot hun hoogste niveau in 2,5 jaar gestegen. Op de termijnmarkt in New York steeg de prijs voor Amerikaanse olie met 1,2 procent tot 73 dollar (zo'n 60 euro) per vat, om daarna weer iets weg te zakken.