Bij het Eindhovense bedrijf HTL&DHT, dat restjes tabak recyclet en omvormt tot verwerkbare tabak, wordt de komende week gestaakt voor betere arbeidsvoorwaarden. De productie ligt zeker tot vrijdag 18 juni stil, meldt vakbond FNV.

De stakingen vinden plaats in het kader van onderhandelingen over een nieuwe cao. De vorige cao verliep op 1 april vorig jaar. Volgens de vakbond kwam de directie toen met een loonsverhoging van 1,5 procent voor 2020 en 2021, maar dat ontkent CEO Erik Spaans.

"Wij hebben twee keer 2 procent verhoging geboden. Daar zat ook nog een aantal eenmalige uitkeringen bij die de vakbond niet heeft meegerekend", aldus Spaans. De bond stelt echter dat het voorstel van HTL&DHT in de praktijk zo uitpakt dat er toch sprake is van een loonsverhoging van gemiddeld 1,5 procent en dat vindt FNV niet genoeg.

De bond stelde daarop een ultimatum waar de directie niet op reageerde, waardoor besloten is het werk neer te leggen. Eind mei lag de fabriek al eens 24 uur stil. Het bedrijf kwam wel met een nieuw bod, maar dat leek volgens FNV te veel op het vorige. Tussen 7 en 9 juni was er een nieuwe staking en sinds maandag ligt de productie opnieuw stil, tot vrijdag.

HTL&DHT recyclet al sinds 1964 resttabak in Eindhoven om het om te vormen tot verwerkbare tabak. Volgens FNV is er sprake van onderbezetting, waardoor mensen vrije dagen moeten opofferen of lange dagen moeten draaien om gaten in het rooster op te vullen. Ook daar wil de vakbond verandering in zien.

Spaans zegt dat die onderbezetting vooral een gevolg was van ziekte tijdens de coronacrisis en dat de situatie intussen beter onder controle is.