Medewerkers in de kinderopvang, peuterspeelzalen en de buitenschoolse opvang leggen vanaf volgende week woensdag het werk neer, meldt vakbond FNV maandag. Ze voeren actie tegen de hoge werkdruk.

Volgens de bond wordt per dag op verschillende locaties gestaakt. Komende vrijdag, tijdens een landelijke actiedag, maken medewerkers bekend wanneer er bij hun organisatie acties plaatsvinden en in welke vorm. Dit kunnen stiptheidsacties zijn, maar ook werkonderbrekingen van een paar uur of zelfs hele dagen.

Maandag liep een ultimatum af dat de FNV vorige week aan werkgevers in de sector had gestuurd. "Zij hebben laten weten niet akkoord te gaan met de eisen die de werknemers stellen voor een nieuwe cao Kinderopvang. De aanpak van de hoge werkdruk is voor de werknemers het belangrijkste struikelblok", zegt Debbie van Leiden, FNV-bestuurder Kinderopvang. "Als dit nog langer zo doorgaat, worden de kinderen hier uiteindelijk de dupe van, omdat dit uiteraard ook effect heeft op de kwaliteit van de opvang."

De FNV beseft dat de staking overlast geeft voor ouders. "We betreuren het voor ouders dat we tot acties over moeten gaan, maar de situatie is voor veel werknemers onhoudbaar geworden. De vakbond heeft er alles aan gedaan om tot een akkoord te komen. We hebben verschillende voorstellen gedaan voor het verlagen van de werkdruk, zoals het aantal kinderen in een groep verkleinen", zegt de vakbondsvrouw.

Ook het aannemen van extra collega's, groepshulpen of een extra pedagogisch medewerker kan volgens de bond verlichting geven. "De werkgevers zijn met geen van deze voorstellen akkoord gegaan en hebben er zelfs niet eens over willen praten."