Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) begrijpt de zorgen van CPB-directeur Pieter Hasekamp over cryptomunten zoals de bitcoin. Maar een verbod, zoals Hasekamp vrijdag voorstelde, biedt volgens Hoekstra geen soelaas. Zo'n digitale munt is ideaal en dus is het beter om er - ook in Europees verband - toezicht op te houden, vindt Hoekstra. "Mijn waarneming is nu dat dat effectiever is dan een totaalverbod in Nederland."

Hasekamp zei vrijdag dat hij een ban op cryptomunten wil. "Het uiteindelijke klappen van de cryptozeepbel is onvermijdelijk", denkt de CPB-topman. "Hoe langer we wachten, hoe groter de negatieve gevolgen van de uiteindelijke crash."

Hoekstra zegt in een reactie dat het belangrijk is dat er regels zijn voor aanbieders van cryptomunten, bijvoorbeeld wegens "de gevaren die eraan zitten ten aanzien van witwassen". Sinds mei vorig jaar houdt De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht op bedrijven die op deze markt actief zijn.

Ook benadrukt de demissionaire minister dat hij in 2017, aan het begin van de kabinetsperiode, al waarschuwde voor de risico's die het beleggen in bitcoins met zich meebrengt. "Daar moeten mensen echt goed over nadenken. De gebruikelijke voorzichtigheid bij financiële producten geldt nu in het bijzonder."

Hasekamp vindt dat toezicht juist geen zin heeft. Regulering "legitimeert cryptovaluta als een bonafide financieel product", zegt hij. Hoekstra benadrukt dat het volgens hem geen zin heeft om alleen in Nederland een verbod af te kondigen. "En tegelijkertijd kan ik niet uitsluiten dat je die discussie misschien nog een keer terugkrijgt."

Investeerders lopen het risico een groot deel van hun geld te verliezen als de waarde van cryptomunten ineens instort. De koersen van digitale valuta's staan erom bekend dat ze erg fluctueren. Zo halveerde de waarde van de bitcoin in de afgelopen weken bijna.