Volkswagen investeert nog eens 500 miljoen euro in zijn Zweedse accupartner Northvolt. Op die manier wil het Duitse merk zich verzekeren van extra batterijcellen voor de accupakketten van zijn elektrische auto's.

De 500 miljoen euro komt boven op een investering in 2019 van 900 miljoen euro, waarmee Volkswagen een aandeel van 20 procent in Northvolt bemachtigde.

Met het geld van Volkswagen zal de capaciteit van de Northvolt Ett gigafactory in Skelleftea opgeschroefd worden van jaarlijks 40 GWh naar 60 GWh. Daarvan is 40 GWh aan capaciteit gereserveerd voor Volkswagen.

De eerste batterijcellen moeten in 2023 uit de fabriek komen. Deze zullen verwerkt worden in de accupakketten van de duurdere elektrische modellen van Volkswagen. Welke dat zijn, zegt het merk niet.

De batterijcellen voor de reguliere elektrische auto's van Volkswagen zullen vanaf 2025 in Salzgitter geproduceerd worden. Ook deze fabriek is onderdeel van een samenwerking met Northvolt. De productiecapaciteit moet uiteindelijk 40 GWh op jaarbasis worden.

De fabrieken voor batterijcellen draaien op groene stroom. Daarnaast zegt Volkswagen dat de cellen in verregaande mate gerecycled kunnen worden. Northvolt zal een deel van de investering dan ook aanwenden voor het opschalen van zijn recyclingcapaciteit.

Kijk ook op AutoWeek.nl