WASHINGTON - Met het geld dat gastarbeiders naar hun eigen land overmaken, wordt de armoede in die landen kleiner. Dit jaar komen dergelijke betalingen uit op het totaalbedrag van 225 miljard dollar, zo staat in een maandag verschenen rapport van de Wereldbank. Er werken op het ogenblik ongeveer tweehonderd miljoen mensen buiten het land waar ze zijn geboren.

De armoede mag dan wel kleiner worden, door het vertrek van geschoolde arbeidskrachten verdwijnt ook veel kennis. De Wereldbank roept de betrokken landen dan ook op om vakmensen een goed perspectief te bieden.

Bovendien gaat veel kennis verloren doordat migranten in hun 'nieuwe' land niet de mogelijkheid hebben actief te zijn op hun eigen vakgebied. Dat komt onder meer door het lage opleidingsniveau en moeilijk te nemen bureaucratische hordes.

Uit veel landen vertrekt meer dan 50 procent van de geschoolden naar het buitenland. Dat geldt onder meer voor Haïti en Jamaica, die acht van de tien mensen met een vervolgopleiding zien weggaan.

De Wereldbank heeft becijferd dat de Verenigde Staten het meest baat hebben bij geschoolde mensen uit het buitenland. Als het aantal buitenlandse studenten daar met 10 procent stijgt, dan stijgt het aantal patentaanvragen met 4,7 procent.