Zo'n twaalfhonderd mensen die hun baan bij KLM hebben verloren, kunnen met 5 miljoen euro van de Europese Unie op zoek naar een andere baan. Het Europees Parlement keurde deze steunmaatregel maandag goed, zo heeft het EP dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om werknemers die hun baan zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis en het geld kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld omscholing.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen in de luchtvaart

De maatregel was eerder al bekendgemaakt, maar het Europees Parlement moest er nog zijn goedkeuring aan geven. Die kwam er maandag, doordat een overgrote meerderheid van het parlement in Straatsburg het plan goedkeurde.

De ex-KLM'ers kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken om een opleiding te volgen, een bedrijf te starten of voor loopbaanadvies. Het geld gaat rechtstreeks naar de betreffende medewerkers en gaat dus niet eerst naar KLM.

De luchtvaartmaatschappij had in Brussel 8,4 miljoen euro steun voor 1.851 vertrekkende werknemers aangevraagd uit een speciale pot, het zogeheten Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG). Ontslagen werknemers kunnen daar een beroep op doen als zij door reorganisaties op straat zijn komen te staan, bijvoorbeeld als hun werkgever naar het buitenland verhuist.

Sinds de corona-uitbraak is het fonds ook opengesteld voor werknemers die zijn ontslagen doordat hun werkgever moet bezuinigen vanwege de gevolgen van de pandemie.

KLM draagt 3,4 miljoen euro bij aan steun

De Europese Commissie stelde voor om de steun tot 5 miljoen te beperken en het demissionaire Nederlandse kabinet 3,4 miljoen euro te laten bijleggen. Maar dat bedrag neemt KLM voor eigen rekening, heeft de luchtvaartmaatschappij besloten. Het bedrijf krijgt al veel steun van het Rijk om de coronacrisis te doorstaan.

De KLM'ers zijn niet de enigen die geld uit het fonds ontvangen. Er is ook 3,7 miljoen euro steun toegezegd voor vijftienhonderd Belgische luchthavenmedewerkers die hun baan zijn kwijtgeraakt. Ook metaalarbeiders uit Duitsland en personeel van de Finse luchtvaartmaatschappij Finnair krijgen respectievelijk 1,1 miljoen en 1,8 miljoen euro steun omdat ze hun baan hebben verloren.