Luchthaven Schiphol verwacht deze zomer op piekdagen ruim 160.000 reizigers te verwelkomen. Dat zijn er meer dan vorig jaar, maar nog veel minder dan vóór de coronapandemie. Op zomerse topdagen in 2019 verwerkte Schiphol nog zo'n 235.000 reizigers op een dag. Ondanks de toegenomen drukte vergeleken met vorig jaar, in combinatie met de rompslomp rond vaccinatie- en testdocumenten, verwacht de luchthaven geen grote problemen.

Het is de bedoeling dat er op 1 juli een digitaal coronapaspoort is, maar gevreesd wordt dat die deadline niet wordt gehaald. Luchtvaartmaatschappijen vrezen voor chaos vanwege de papierwinkel, meldt De Telegraaf.

Zolang er nog geen digitaal certificaat is, zullen reizigers hun inentingspapieren of het PCR-testbewijs geprint moeten meenemen. Het controleren van die documenten duurt langer en daarmee ligt chaos op de loer.

Een woordvoerder van Schiphol verwacht echter geen chaos. Hij denkt dat er bij het inchecken meer handelingen verricht moeten worden, wat voor langere doorlooptijden kan zorgen. Maar dit zal volgens hem niet voor al te grote problemen gaan zorgen, mits mensen ook goed voorbereid van huis gaan.

"Zorg dat je de juiste documenten bij je hebt. Kijk per land wat verder nodig is. En hou er rekening mee dat het allemaal iets langer kan gaan duren", adviseert de Schiphol-woordvoerder.

Dat laatste betekent overigens niet dat vakantiegangers eerder aanwezig moeten zijn: Schiphol raadt reizigers die intercontinentaal vliegen aan 'gewoon' drie uur voor vertrek aanwezig te zijn. Voor Europese vluchten blijft de gebruikelijke tijd van twee uur van tevoren op de luchthaven gehanteerd.