De Nederlandse regering mag ondanks de economische gevolgen van de coronacrisis niet andere problemen uit het oog verliezen, zegt de Europese Commissie (EC) woensdag. Daarbij gaat het onder meer om hoge schulden onder particulieren, zoals hypotheken, en het feit dat Nederland al jaren een exportoverschot kent.

Nederland hoort bij twaalf EU-landen waarvan het dagelijks EU-bestuur het begrotingsbeleid extra in de gaten houdt. Al jaren tikt Brussel Den Haag op de vingers over het overschot op de lopende rekening, doordat Nederland veel meer exporteert dan importeert. Dat chronisch exportoverschot ligt ver boven de norm die Brussel stelt, waarbij export en import meer in balans zijn.

Ook de hoge schulden onder particulieren zijn de commissie een doorn in het oog. Ze eist al langer dat er een einde komt aan de hypotheekrenteaftrek. Ook moeten de pensioenen en belastingen verder worden hervormd en moeten er meer vaste banen worden aangeboden.

Het demissionaire kabinet heeft door alle steun- en andere maatregelen vanwege de pandemie nu andere zaken aan het hoofd. Maar die bestaande problemen gaan niet uit zichzelf weg, schrijft de commissie in een speciaal 'lentepakket' van aanbevelingen voor alle landen.

Vanwege de coronacrisis zijn de Europese regels voor begrotingstekort en staatsschuld sinds vorig jaar bevroren en dat blijven ze nog tot 2023. "We staan op een kantelpunt", zegt vicevoorzitter Valdis Dombrovskis. "Het herstel ligt om de hoek, maar de weg is geplaveid met onzekerheden. We zullen alle instrumenten blijven inzetten om de economie terug op de rails te krijgen."