Het in Limburgse Geleen gevestigde Lonza gaat tot 300 miljoen doses van het coronavaccin voor Moderna produceren. De productie moet eind dit jaar al beginnen, maakt het bedrijf woensdag bekend.

Lonza maakt de vaccins al voor Moderna in zijn fabrieken in Portsmouth in de Verenigde Staten en Visp in Zwitserland. "We zijn er trots op dat we een rol spelen in het terugdringen van de coronapandemie en kijken ernaar uit onze ervaring van de fabrieken in de VS en Zwitserland naar onze vestiging in Geleen te brengen", aldus het bedrijf.

Moderna en Lonza werken al sinds mei vorig jaar samen bij de productie van het coronavaccin.

Moderna kondigde eerder aan coronavaccins te gaan produceren in het Spaanse Granada. Ook daar moeten tot 300 miljoen prikken per jaar geproduceerd worden, waarmee Moderna een productiecapaciteit van jaarlijks 600 miljoen vaccins krijgt binnen de Europese Unie.

"Deze extra productiecapaciteit zal ons helpen bij het opschalen van de productie", zegt Moderna in een verklaring. "Zo kunnen we helpen om deze pandemie zo snel mogelijk tot een einde te brengen."

De EU zal blij zijn met de extra productiecapaciteit binnen de unie, want ze heeft 600 miljoen doses van het vaccin aangeschaft die dit jaar en volgend jaar geleverd zullen worden. Of de binnen de EU geproduceerde vaccins ook alleen aan EU-landen geleverd zullen worden, is overigens niet duidelijk.

Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam
53
Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam