De Europese Commissie wil op de financiële markten 750 miljard euro ophalen via onder meer obligaties. Dat geld zal worden gebruikt om de economische gevolgen van de coronapandemie te verzachten. Het geld gaat integraal naar de lidstaten, deels in de vorm van leningen.

Het plan werd eind mei al aangekondigd, maar moest nog worden goedgekeurd door alle lidstaten. Dinsdag gingen de lidstaten ermee akkoord.

In een eerste ronde wordt 80 miljard euro opgehaald, meldt de Commissie dinsdag. De rest van het geld wordt gespreid over de komende vijf jaar opgehaald. Het pakket met de naam NextGenerationEU komt boven op de eerder uitgetrokken 540 miljard euro.

Volgens het oorspronkelijke plan gaat twee derde van het pakket (500 miljard euro) naar de lidstaten als een gift. Dat geld hoeft dus niet terugbetaald worden. De overblijvende 250 miljard euro zou tegen aantrekkelijke voorwaarden door de EU-landen geleend kunnen worden. De Europese Commissie laat nu weten dat dit later herzien kan worden als de noden van de verschillende landen duidelijker zijn.

Brussel is van plan zo'n 150 miljard euro per jaar te lenen en wil tegen 2058 alles terugbetaald hebben. De Commissie heeft daarover afspraken gemaakt met 39 banken. Het herstelfonds moet ook dienen om de EU "groener, digitaler en weerbaarder" te maken, zegt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

De komende maanden krijgen alle Europese lidstaten al 13 procent van het voorziene geld, de rest van de betalingen hangt af van de hervormingen die de landen doorvoeren. Elk EU-land zou intussen een herstelplan hebben moeten ingediend dat nu wordt gecontroleerd door de Europese Commissie.

Medio volgende maand wil de Commissie haar oordeel bekendmaken en dan buigen de lidstaten zich nog een keer over elkaars plannen voor ze definitief kunnen worden goedgekeurd.