Horecaondernemers krijgen het dringende advies om hun bedienend personeel zelftests te laten doen. Dat zei demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond tijdens de coronapersconferentie. Hij ziet het liefst dat personeel twee keer per week voorafgaand aan een dienst zichzelf test.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt het dringende advies te ondersteunen. Wie die tests betaalt, was tijdens de persconferentie nog niet duidelijk. "De verdere invulling moet nog besproken worden", zegt de brancheorganisatie daarover.

Rutte kondigde ook aan dat horecaondernemers vanaf 5 juni extra ruimte krijgen. Zo mogen ze binnen gasten ontvangen. In principe mogen dat er maximaal vijftig per ruimte zijn, als er voldoende afstand kan worden gehouden. Als een ondernemer met toegangstesten werkt, mag het er drukker zijn. Café's en restaurants mogen ook langer openblijven, tot 22.00 uur. Het verbod op alcohol schuift op van 20.00 naar 22.00 uur.

Ook mogen ondernemers de 1,5-meterregel loslaten op terrassen als ze kuchschermen plaatsen. Maar er mogen maximaal vier mensen aan een tafel zitten en entertainment in de horeca, zoals het tonen van EK-wedstrijden op schermen, blijft voorlopig verboden. Horecazaken die wel een groot scherm ophangen, krijgen een boete, zei Rutte.

KHN-voorzitter Rober Willemsen: "Ik ben blij dat we volgende week zaterdag met meer horecabedrijven meer ruimte krijgen, al is het teleurstellend dat er geen verdere versoepelingen voor terrassen komen. Zeker met het EK in aantocht."

Analyse: 'Versoepelingen vervroegd om horeca extra omzet te geven'
283
Analyse: 'Versoepelingen vervroegd om horeca extra omzet te geven'