Aerion stopt per direct met de ontwikkeling van het supersonische passagiersvliegtuig AS2. Het Amerikaanse bedrijf legt de werkzaamheden stil omdat het niet genoeg geld bijeen heeft gekregen om te beginnen met de bouw van het toestel.

Daarmee komt er een einde aan de ambitie van Aerion om voor het eerst sinds de ondergang van de Concorde in 2003 een passagiersvliegtuig te bouwen dat sneller dan het geluid kan vliegen.

Het bedrijf, dat is opgericht door de Amerikaanse miljardair Robert Bass, had steun van vliegtuigbouwer Boeing en de motoren van de AS2 zouden geleverd worden door General Electric. Uiteindelijk is het toestel niet verder gekomen dan de tekentafel. De AS2 zou een maximumsnelheid van zo'n 1.600 kilometer per uur hebben gehad. Er konden zo'n tien passagiers worden vervoerd met het zakenvliegtuig.

De bekendmaking is opvallend: in maart liet Aerion nog weten dat de vliegtuigen vanaf 2023 gebouwd zouden worden in een nieuwe fabriek in de Amerikaanse staat Florida. Vanaf 2027 zouden de toestellen worden geleverd. De vliegtuigmaker had naar eigen zeggen al voor 11 miljard dollar aan orders verzameld.