Lamborghini komt in de tweede helft van dit decennium met een volledig elektrische sportwagen. Dat heeft CEO Stephan Winkelmann dinsdag bekendgemaakt. De Italiaanse sportwagenfabrikant volgt hiermee het voorbeeld van concurrent Ferrari, dat in 2025 met een elektrische auto komt.

De presentatie van een volledig elektrisch model moet het kroonjuweel van het transformatieplan van Lamborghini vormen. Daar is de komende vier jaar een investering van ruim 1,5 miljard euro mee gemoeid. Dat plan behelst allereerst de komst van hybridetechniek.

In 2023 komt de eerste auto met hybrideaandrijving op de markt, terwijl een jaar later het gehele modelaanbod van Lamborghini een vorm van elektrificatie moet hebben. Op die manier moet de CO2-uitstoot van de modellen aan het begin van 2025 met 50 procent teruggebracht zijn.

Lamborghini zegt de komende jaren nog meer aandacht te zullen besteden aan gewichtsbesparing en de toepassing van lichtgewicht materialen zoals koolstofvezel. Daarmee moet het extra gewicht van de hybridecomponenten voor een deel gecompenseerd worden.

Lamborghini belooft afscheid in stijl te nemen van de V12-benzinemotoren waar het beroemd mee is geworden. Zo komen dit jaar twee nieuwe modellen met een dergelijke motor onder de kap op de markt.

Kijk ook op AutoWeek.nl