De Europese Unie en de Verenigde Staten gaan om de tafel zitten om de handelsoorlog op te lossen. Nieuwe maatregelen worden tijdelijk opgeschort en de twee economische grootmachten willen hun relatie voor het einde van het jaar "heropstarten", zei vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie.

In juni zou de EU de geplande tariefsverhoging voor Amerikaanse producten als bourbon, spijkerbroeken en Harley-Davidson-motoren doorvoeren, maar dat gebeurt dus voorlopig niet.

Die tarieven zijn een vergelding voor heffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium die de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump in 2018 invoerde voor vrijwel alle landen ter wereld. Hij gebruikte de nationale veiligheid daarvoor als argument. De EU sloeg terug met een extra taks van 25 procent op een reeks bekende Amerikaanse producten.

De aangekondigde verdubbeling van die Europese straftarieven gaan nu de ijskast in omdat Brussel en Washington "hun trans-Atlantische relatie heropstarten", aldus Dombrovskis. Ze nemen tot eind dit jaar de tijd om "oplossingen te vinden die de levensvatbaarheid van onze staal- en aluminiumindustrieën garanderen en onze democratische alliantie versterken", aldus de verklaring.

De VS en EU hebben veel last van marktverstoring door overproductie in met name China. Chinese bedrijven dumpen hun vaak fors gesubsidieerde staalproducten op onder meer de Amerikaanse en Europese markt, met grote gevolgen voor de industrie en werkgelegenheid daar.