Bij de productie van zonnepanelen in de Chinese regio Xinjiang verricht de Oeigoerse minderheid dwangarbeid, concludeert de Britse Sheffield Hallam University in een onderzoek. Vier op de vijf Nederlandse zonnepanelen komen uit China en worden dus misschien door dwangarbeiders gemaakt, meldt Het Financieele Dagblad (FD) maandag.

Uit het rapport blijkt dat er sterke aanwijzingen zijn dat in de hele productieketen sprake is van dwangarbeid.

Eerder schreef het FD al over een groot Amerikaans onderzoek waaruit zou blijken dat Nederlandse zonneparken panelen bevatten van Chinese bedrijven die zich schuldig maken aan dwangarbeid. Met de realisatie van die parken zou ook overheidsgeld gemoeid zijn.

Nagenoeg alle grote Chinese fabrikanten die zonnepanelen in Nederland verkopen, hebben contracten met verdachte leveranciers van grondstoffen. De fabrikanten zeiden eerder opheldering te willen.

China wordt al jaren beschuldigd van het onderdrukken van de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang, een belangrijke regio voor de katoenproductie. Oeigoeren worden in kampen opgesloten, gemarteld en gesteriliseerd en moeten dwangarbeid verrichten, zeggen mensenrechtenactivisten en experts van onder meer de Verenigde Naties.

De regering in Peking spreekt de beweringen tegen en stelt dat extremistische en terroristische Oeigoeren in kampen worden heropgevoed.